Niet met mijn belastingsgeld! 

Zoals elke vrijdag klopte ik om één uur op zijn voordeur. Deze keer deed hij open. Nuchter. We praten over meterstanden, papieren die niet ingevuld raken en hoe de toekomst soms vol angst lijkt te zitten. We praten zélfs even over de duivels in zijn hoofd die hem al eens naar de fles doet grijpen.

“Ze zien allemaal dat ik drink, maar niemand merkt dat ik dorst heb”, zucht hij.

Hij slaat zo mooi de spijker op de kop dat ik even het verdriet moet wegknipperen. Dat het soms moeilijk is voor anderen om verder te kijken dan wat ze in één oogopslag zien. Dat sommige mensen niet goed durven verder kijken omdat ze bang zijn dat ze zullen zien, dat… 

Ik zwijg want we weten beiden dat het excuses zijn. We weten beiden (hij beter dan ik) dat de maatschappij niet kijkt naar de lelijke kantjes, ze liefst onder de mat schuift. Dat je telkens opnieuw onderuit gehaald wordt wanneer het beter gaat. Omdat je papier A niet hebt of de aanvraag voor formulier B niet correct invulde.

Ik hoor de laatste tijd wel vaker dat ‘het allemaal profiteurs zijn’ of dat ‘als je hard wil werken je altijd job kan vinden’. Wat wil ik u graag door elkaar schudden, wanneer u zulke dingen naast me verkondigt op de tram. Wanneer u rond de eettafel Theo Francken citeert omdat dat tegenwoordig sociaal aanvaard is en die man per slot van  u rekening minister is (‘niet met mijn belastingsgeld’) Of wanneer u op een terrasje afkeurend van uw rosé nipt wanneer de vierde wereld voorbij wandelt. Het is allemaal de schuld van de sossen. 

Wat zou ik u graag overtuigen van het feit dat het allemaal niet zo eenvoudig is. Dat er meer zit achter de dronkaard dan zucht en overmacht. Dat het wérken is, dat het alleen zijn is. Dat het dieper gaat dan niet willen en niet kunnen.

Ik heb geluk gehad dat mijn wieg op en plek stond waar ik alle kansen gekregen heb. Want godmiljaar de wereld is oneerlijk. Het is niet zo moeilijk om aan de andere kant terecht te komen. De lijn is dun en ik denk dat we dat soms niet goed beseffen. Draai dus alstublieft uw tong drie keer om voor ge zucht dat het allemaal profiteurs zijn en dat ze maar wat meer moeite moeten doen.

Ge hebt geen idee…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.